Potovanje

Veganski vodič po Nizozemski

Nizozemska je pravi raj za vegane! Na vsakem koraku je mogoče dobiti vegansko hrano, tako v trgovinah kot tudi restavracijah, ogromno pa je tudi čisto veganskih restavracij in pekarn s pestro izbiro jedi! V tem članku z vami delim svoje najljubše veganske jedi, ki sem jih poskusila in kje jih je mogoče dobiti, če vas zanima tudi, kaj si je dobro ogledati na Nizozemskem, pa najdete ideje na koncu objave.

Na Nizozemskem sem obiskala mesti Utrecht in Amsterdam in poskusila nekaj veganskih jedi, v veliko pomoč mi je bila aplikacija Happy Cow, ki je na potovanjih vedno zelo uporabna, precej hrane pa sem našla sproti, saj so veganske jedi vedno zelo dobro označene. V obeh krajih je veganska ponudba odlična! Kar nekaj je 100 % veganskih restavracij, poleg tega pa je mogoče veganske jedi enostavno dobiti tudi v neveganskih restavracijah.

1. SAINT-JEAN (Amsterdam)

Saint-Jean je veganska artižanska pekarna v Amsterdamu s čudovitimi in okusnimi rogljički, pecivi in ostalimi pekovskimi izdelki. Najbolj slaven je zagotovo croffin – rogljiček v obliki mafina. Polnjen je z bogato porcijo pistacijeve kreme in je zares okusen. Pekarna je malce stran od glavnih znamenitosti in vrsta pred pekarno je bila precejšnja, tako da je bilo potrebno čakati približno 15 minut, vendar je zagotovo vredno obiska!

Pekarna Saint-Jean v Amsterdamu.
Pistacijev crufin – croissant v obliki mafina.

2. VEGAN JUNK FOOD BAR (Amsterdam)

V centru Amsterdama, blizu glavnih znamenitosti se nahaja restavracija Vegan junk food bar. Kot je razvidno že iz imena, njihova ponudba zajema predvsem različne veganske burgerje in pomfri. Burgerji so narejeni iz štručk različnih barv in različnih veganskih polpetov in so zelo okusni in bogato polnjeni!

Burger s črno in roza bombetko v Vegan junk food baru.

3. YB BY YOGHURT BARN (Amsterdam in Utrecht)

Yoghurt barn je veriga lokalov in se nahaja na več lokacijah na Nizozemskem, tudi v Amsterdamu, Utrechtu in ostalih večjih mestih. Sama sem obiskala tistega v Utrechtu, ki je lociran na čudoviti ulici in je zelo lepo in prijetno urejen. Ponujajo predvsem okusne in raznolike zajtrke. Na voljo so različne skodelice s sojinim jogurtom, kosmiči in chia pudingi, poleg tega imajo tudi bananin kruh, rogljičke, smutije, sladice in seveda kavo z različnimi rastlinskimi napitki. Ponujajo pa tudi “combo” zajtrk, ki vključuje poljuben lonček (jogurt, chia …), bananin kruh ali rogljiček in kavo.

Zajtrk v BY by Yoghurt Barn – jogurt v skodelici, cappuccino s kokosovim napitkom in bananin kruh.
Restavracija Yoghurt Barn v Utrechtu.

4. THE SOUP BROS (Utrecht)

V Utrechtu je tudi zanimiva “to-go” restavracija z juhami, kjer juho postrežejo kar v papirnatih v lončkih s pokrovom, tako da jo je mogoče piti kar po poti! Izbira juh je ogromna, vse juhe pa so tudi zelo okusne. Na voljo imajo tako kremne juhe kot tudi juhe s koščki zelenjave, poleg tega imajo v ponudbi še sendviče.

5. VEGANSKI KROFI IN OSTALE OCVRTE SLADICE

V Utrechtu na glavni trg večkrat pripelje kombi z ocvrtimi sladicami med katerimi imajo tudi nekaj veganskih. Ena izmed sladic je zelo podobna ocvrtim miškam, sama pa sem poskusila veganski krof z jabolčnim nadevom. Krof je bil izjemno rahel in mehak ter bogato polnjen z jabolčno cimetovim nadevom.

Veganski krof z jabolčnim nadevom.

 

6. PONUDBA V TRGOVINAH

V trgovinah je ponudba veganskih izdelkov ogromna. Veliko imajo različnih rastlinskih napitkov, jogurtov, sirov, veganskih nadomestkov mesa in ostalih izdelkov. V veliko trgovinah na železniških postajah imajo tudi veganske jedi za malico, kot so solate, veganski žepek z violife sirom, sendviči, wrapi in smoothiji.

Veganski žepek iz listnatega testa z Violife sirom.
Veganski tiramisu v lončku in smoothie.
Veganski tiramisu v lončku, na voljo je v večjih trgovinah in je božanskega okusa!
Solata “to-go” s kuskusom, falafli, solato, korenjem, nasekljanimi indijskimi oreščki in prelivom.

Kaj si ogledati na Nizozemskem

Če vas poleg hrane zanima še, kaj si ogledati na Nizozemskem, v nadaljevanju delim nekaj mojih najljubših krajev s potovanja. Nizozemsko sem obiskala med tritedenskim potovanjem po Evropi z vlakom in tam preživela 4 dni ter si v tem času ogledala glavne znamenitosti in raziskovala Amsterdam ter Utrecht, kjer sem bila nastanjena.

Zaanse Schans

Eno izmed najlepših krajev je zagotovo majhno naselje Zaanse Schans, ki se nahaja le dobrih 20 minut iz Amsterdama. Ko prideš v mesto se ti zdi kot da bi vstopil v pravljico, saj je ogromno prikupnih hiš, mostov čez potoček in mlinov na veter. Poleg tega vse diši po čokoladi, saj na vsakem koraku prodajajo vročo čokolado. Kraj je najbolj znan po mlinih na veter, v katere je možno tudi vstopiti in si ogledati kako delujejo.

Utrecht

Utrecht je izjemno čudovito mesto, meni osebno je bilo celo bolj všeč kot Amsterdam. Mesto je zelo urejeno, ima veliko mostov in kanalov, čudovite ulice z ogromno lokali, restavracijami, parki in trgovinami. Odlično je za sprehajanje ali vožnjo s kolesom, ki je tu glavno prevozno sredstvo. Mesto ima tudi nekaj znamenitosti, katere si je mogoče ogledati v enem dnevu. Najbolj znan je gotski stolp Domtoren, ki je najvišji na Nizozemskem in ima 14 zvonov, poleg stolpa pa se nahaja še katedrala Svetega Martina. Izjemno znan je tudi grad De Haar, ki je največji grad na Nizozemskem in se nahaja malce izven mesta.

Kanali in mostovi v Utrechtu.

 

Katedrala Sv. Martina v Utrechtu.

Amsterdam

Tudi Amsterdam je poln čudovitih kanalov in mostov, ki povezujejo celotno mesto in je odlično za sprehajanje in seveda kolesarjenje, saj je Amsterdam so zagotovo najbolj znan po kolesih, katerih je v mestu zares ogromno! Ena izmed najbolj znanih sosesk je Jordaan, kjer se nahaja tudi hiša Ane Frank, katero pa si mi ni uspelo ogledati, saj je treba vstopnico rezervirati več tednov vnaprej, ker je obisk tako velik! Je pa v mestu še veliko ostalih znamenitosti, katere si je mogoče ogledati brez vstopnin. Zagotovo je vredno obiskati tržnico Bloemenmarkt, ki je edina plavajoča tržnica na svetu, prodajajo pa ogromno rož, semen in sadik tulipanov pa tudi ostalih izdelkov in spominkov. V Amsterdamu se nahaja tudi znana rdeča četrt in veliko muzejev, najslavnejši je Rijksmuseum, poleg tega se v mestu nahajajo še znanstveni muzej, Van Goghov muzej in ostali.

Amsterdam

 

Tržnica Bloemenmarkt s tulipani.
Večina Amsterdama izgleda tako – kanali, mostovi in kolesa.

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja