Potovanje

Veganski vodič po Dublinu (Irska)

Veganska ponudba na Irskem je zares odlična in zelo raznolika. Veganske jedi je mogoče dobiti v praktično vseh trgovinah, tudi večina restavracij ima v ponudbi vsaj kakšno vegansko jed, veliko pa je tudi povsem veganskih in vegetarijanskih restavracij.

1. Cornucopia

Curnocopia je najstarejša popolnoma veganska restavracija v centru Dublina z izjemno raznoliko ponudbo. V ponudbi imajo tako zajtrke, kot tudi kosila, sladice in kave, na voljo imajo tudi pravo irsko kavo. Za kosilo si je mogoče izbrati glavno jed in juho s kruhom ali solato ali pa kombinacijo juhe, kruha in solate. Jedi, ki sem jih poskusila so bile izjemno okusne in zdrave, takšne kot bi jih pripravila doma. Veliko jedi je tudi brez glutena in drugih alergenov, kar je pri vsaki jedi označeno. Notranjost restavracije je prijetna, v malce starinskem stilu in ima kar tri nadstropja in veliko miz.

Kosilo v Cornucopiji – kombinacija kremne bučne juhe, kruha in 3 vrst solate.
Kosilo v Cornucopiji – kremna krompirjeva juha in curry s tofujem in rižem.

2. Umi falafel

Umi falafel je vegetarijanska restavracija, vendar je večina jedi v ponudbi veganskih. Kot je razvidno iz imena restavracije večina jedi v ponudbi vsebuje falafel. Na meniju imajo wrape in žepke s falaflom in različnimi omakami ter drugimi nadevi, ki jih je mogoče poljubno kombinirati. Poleg tega imajo v ponudbi še juhe, krompir, solate, sladice in nekaj drugih jedi. Sama sem poskusila wrap s pečenim krompirčkom, ki je bil odličen in zelo nasiten. Jedi je mogoče pojesti v restavraciji ali vzeti za s seboj, cene pa so zelo ugodne. V Dublinu se Umi falafel nahaja na več različnih lokacijah.

Falafel wrap s humusom, paradižnikom, rukolo in kislimi kumarami ter pečen krompirček.

3. The hot donut

Tole pa je za vse ljubitelje krofov! Dublin je odlična lokacija za veganske krofe, saj imajo veliko prodajaln s krofi, kjer imajo v ponudbi tudi veganske. The hot donut ima v ponudbi veliko različnih veganskih krofov z različnimi nadevi in prelivi. Krofi so izjemno mehki in puhasti, dovolj polnjeni in niso preveč mastni. Poleg tega imajo v ponudbi tudi kavo z različnimi rastlinskimi napitki.

Vsi veganski krofi v kavarni The hot donut.
Veganski krof s čokoladno kremo in kava s kokosovim mlekom.

4. The rolling donut

The rolling donut je še ena prodajalna krofov, ki ima v ponudbi tudi veliko veganskih krofov različnih zanimivih okusov, kot so kinder bueno, biscoff, kava in orehi, pistacija in ostale zanimive okuse.

Veganska ponudba krofov v The rolling donut.
Veganski krof Kinder bueno.

5.The boxty house

The boxty house je tradicionalna irska restavracija v bližini najbolj popularnega bara v Dublinu – Temple bara. V ponudbi imajo le eno vegansko jed, vendar je le ta zelo okusna, vsebuje njoke, cvetačo, čičeriko, korenje, omako in mlado čebulo.

Veganska jed v Boxty house.

6. McDonald’s

Irski McDonald’s ima v ponudbi kar nekaj veganskih jedi in je zelo praktičen za takrat, ko v bližini ni veganskih restavracij. V ponudbi imajo pikanten wrap, ki vsebuje solato, paradižnik, čebulo, pekočo omako in veganske zelenjavne polpete. Poleg tega imajo še dva različna veganska burgerja, enega z istimi polpeti kot so v wrapu, drugega pa z Beyond Meat polpetom.

Veganski wrap v McDonald’s.

7. Trgovine

Ponudba veganskih izdelkov v trgovinah je podobna kot v Sloveniji, veliko imajo veganskih nadomestkov mesa in pripravljenih jedi, kot so sendviči in wrapi. Poleg tega imajo v Dunnes trgovinah solatni bar, kjer je večina solat veganskih, zato si je mogoče izbrati veliko različnih solat, tudi takšne s testeninami, kuskusom in falafli. V posodico lahko sam napolniš poljubne kombinacije solate.

Jed iz solatnega bara v Dunnes trgovini v mestu Kilkenny.
Veganska ponudba v trgovini.

8. Veganska kava

Kavo z rastlinskimi napitki je mogoče brez težav dobiti v skoraj vsaki kavarni. Večinoma imajo na voljo ovseni, mandljev, kokosov in sojin napitek. Pena je vedno prave gostote, v nekaterih kavarnah pa na kavo s spenjenim mlekom naredijo celo srček. V irskem Starbucksu imajo v ponudbi tudi dve veganski sladici, sama sem poskusila čokoladno rezino, ki je izjemno okusna in vsebuje koščke piškotov in pistacijo.

Veganska kava in pecivo v Starbacksu.

Kaj si ogledati na Irskem

Irska je čudovita država z ogromno čudovite narave in mest, ki si jih je vredno ogledati.

Cliffs of Moher

Najbolj znana naravna znamenitost so zagotovo Moherski klifi, ki ležijo na zahodni obali irske in so visoki kar 214 m. Klifi so zagotovo vredni ogleda, saj je razgled iz vrha klifov prečudovit!

Moherski klifi

Wicklow Mountains

Wicklow Mountains je narodni park, ki leži južno od Dublina in v katerem je veliko različnih znamenitosti. Ena izmed najbolj znanih je mesto Glendalough z ostanki samostana in  jezeri. Narava je popolnoma neokrnjena.

Upper lake v Wicklow mountains

Kilkenny

Kilkenny je prikupno mesto na bolj južnem delu irske, približno 2 uri oddaljeno od Dublina. Mesto je najbolj znano po Kilkenny gradu, reki in nekaj drugih znamenitostih.

Grad v mestu Kilkenny

Dublin

V glavnem mestu Irske si je mogoče ogledati in početi ogromno stvari. Skozi mesto teče reka Liffey, ki mesto deli na dva dela, zato ima Dublin veliko mostov. Eden izmed bolj slavnih je železen most Ha’Penny bridge, za katerega je bilo včasih treba plačati 1 peni, da si lahko šel na drugo stran reke. Mesto ima tudi grad – dublinski grad z vrtovi in veliko parkov ter cerkev. V mestu je tudi veliko muzejev in v večini je vstopnina brezplačna.

Ha’Penny bridge v Dublinu.

Guinness storehouse

V Dublinu je tudi pivovarna Guinness, katero je mogoče obiskati in si ogledati postopek nastajanja piva, zanimiva dejstva, na koncu pa je mogoče pivo še poskusiti v njihovem baru iz katerega je najlepši razgled na cel Dublin. (Zadnjih pet let so vsa njihova piva popolnoma veganska.)

Vrata pred Guinness pivovarno.

Temple bar

Še ena izmed glavnih znamenitosti je Temple bar, to je del Dublin z več pubi v katerih je ob večerih živa glasba in ogromno ljudi, najbolj slaven pa je The Temple bar, ki je predvsem v prazničnem času zelo okrašen.

The Temple bar v prazničnem času

Shopping centri

V mestu je ogromno shopping centrov z različnimi trgovinami, od oblačil, čevljev do drogerij, tehnologije in ostalih izdelkov. Irska je tudi država iz katere prihaja Primark, vendar se tam imenuje Penneys. V Dublinu in tudi v drugih krajih na Irskem je torej veliko njihovih prodajaln. Eden izmed najlepših shopping centrov pa je Stephen’s Green Shopping Centre.

Nakupovalno središče Stephen’s Green Shopping Centre

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja