Potovanje

Veganski vodič po Atenah

Če se letos odpravljate na dopust v Grčijo, si morate nujno prebrati tale vodič! In razveselim vas lahko z informacijo, da je ponudba veganske hrane v Grčiji več kot odlična! To z zagotovostjo trdim za Atene, kjer je v restavracijah zelo enostavno dobiti veganske jedi, veliko pa je tudi popolnoma veganskih in vegetarijanskih restavracij.

Najbolj mi je bilo všeč, da je mogoče tradicionalne grške jedi dobiti v veganski različici. Poskusila sem precej njihovih jedi, in prav vsaka me je navdušila! Ena izmed najbolj znanih jedi je souvlaki, ki je v originalu sicer pečeno meso, vendar imajo veganske različice, ki vsebujejo alternativo na osnovi soje. Mogoče ga je jesti samega ali kot nadev v wrapu. Običajno je zraven ponujena še njihov tradicionalni tzatziki preliv. Ta je v osnovi narejen iz jogurta, kumar, česna, olivnega olja in začimb, med katerimi je običajno koper. Druge tradicionalne slane jedi so še gyros, feta sir in grška solata, katere je vse zelo enostavno najti v veganski različici. Pogoste so tudi različne pite, ki so narejene iz vlečenega testa in so podobne našim burekom.

Tudi na področju sladic so grki pravi mojstri. Dve izmed bolj znanih grških sladic sta zagotovo halva in baklava. Poleg tega pa imajo grki še veliko drugih sladic, zelo zanimivi in okusni sladici sta kormos in loukoumades. Kormos je čokoladno pecivo s koščki piškotov, loukoumades pa so majhne ocvrte kroglice, ki so običajno polnjene z različnimi nadevi in močno spominjajo na naše ocvrte miške. Poleg tega je seveda zelo enostavno najti tudi veganski sladoled, palačinke, peciva in ostale sladice.

Da pa ne bom o vsej okusni hrani samo govorila, sedaj z vami delim še fotografije in točne lokacije restavracij, kjer je te jedi mogoče dobiti. Spodaj pa sledi še nekaj idej, kaj si je v Atenah in Grčiji vredno ogledati.

1. Veganaki

Veganaki je popolnoma veganska restavracija, ki se nahaja v centru mesta, blizu partenona in ostalih glavnih znamenitosti. V ponudbi imajo zajtrke, kosila, sladice in kavo z različnimi rastlinskimi napitki. Ponujajo veliko tradicionalnih in grških jedi: souvlaki, omlete, falafel, musako, solate

Restavracija je lepo urejena , s sproščeno atmosfero in prijaznim osebjem. V tej restavraciji sem bila v enem tednu dvakrat, saj je bila vsa hrana, ki sem jo poskusila izjemno okusna! Eno sladico pa sem dobila kar brezplačno, saj so rekli, da trenutno poskušajo nov recept in želijo le mnenje, kakšna se mi je zdela sladica. Zagotovo ena najboljših veganskih restavracij v Atenah!

2. Happy Blender

Tudi Happy Blender je veganska restavracija, ki se nahaja v prijetni ulici v starem mestnem jedru. V ponudbi imajo ogromno različnih zdravih jedi in pijač. Za zajtrk je mogoče dobiti čudovite acai sklede, smutije, sveže sokove, sendviče in peciva. Za kosilo oziroma večerjo pa imajo v ponudbi različne solate, zelenjavne sklede, burgerje, wrape in pice. Poleg tega imajo tudi odlične sladice: palačinke, pecivo, presne kroglice in sladoled. In seveda tudi kave z različnimi rastlinskimi napitki. Pri tej restavraciji mi je bila poleg okusne hrane izjemno všeč sama restavracija, ki je zelo lepo urejena, v prijetnih barvah in z veliko tropske dekoracije.

3. The Vegan Vandal

Tudi The Vegan Vandal je 100 % veganska restavracija. V ponudbi imajo predvsem burgerje, hot doge solate, pite in sladice. Atmosfera je zelo prijetna, mize s klopmi imajo tudi zunaj in sicer direktno na ulici, tako je mogoče ob hrani uživati s pogledom na ulico, kjer so bila tudi v poletnem času drevesa dekorirana z lučkami.

4. Lukumades

Lukumades se ravno tako nahaja v samem centru mesta, na eni izmed najbolj živahnih ulic. Tu je mogoče poskusiti lukumades – tradicionalno grško poslastico. Lukumades so majhne ocvrte kroglice, ki so podobne našim miškam in so v osnovi veganske. Mogoče jih je jesti same ali z različnimi nadevi ali prelivi, katere lahko sami izberete, od tega jih je precej veganskih: temna čokolada, javorjev sirup, sladkor v prahu, veganski čokoladni nadev, jabolka s cimetom. Izbrati pa je mogoče tudi dodatke, kot so orehi, mandlji, lešniki in pistacija.

Sama sem poskusila lukumades s čokoladnim nadevom in kroglice so bile zares božanske in zelo bogato polnjene! Tudi porcije so precej velike, tako da je ena čisto dovolj za dve osebi.

5. Groceristas

Groceristas je majhna trgovinica z odlično vegansko ponudbo. Tu je mogoče dobiti različne veganske in organske izdelke, kot so rastlinski napitki, siri, smetane, seitan… Poleg tega pa imajo v ponudbi tudi svežo hrano: različne sokove, smutije, sendviče in tudi veganski sladoled. Sladoled je zelo okusen in kremast. Na voljo pa imajo tako sadne kot druge okuse (čokolada, lešnik, pistacija, vanilja).

6. Lidl

V trgovinah ni težko dobiti veganske hrane. Najboljšo ponudbo ima po mojem mnenju Lidl, kjer imajo veliko različnih rastlinskih napitkov, jogurtov, sirnih in mesnih nadomestkov. Poleg tega imajo v hladilniku tudi pripravljeno lazanjo, katero je potrebno samo speči v pečici. Pri pekovskih izdelkih pa imajo poleg različnih vrst kruha in štručk na voljo še vegansko špinačno pito, ki je podobna špinačnemu bureku.

Zgoraj je naštetih le nekaj izmed ogromno restavracij z vegansko ponudbo v Atenah, saj mi v kratkem tednu, ko sem bila tam seveda ni uspelo obiskati vseh. Se pa zagotovo še kdaj vrnem in poskusim ostalo ponudbo, ki je zares ogromna.

Sedaj pa z vami delim še moje najljubše lokacije s potovanja in nasvete za dnevne izlete v kraje, ki so zagotovo vredni ogleda.

1. Akropola, partenon in Dionizovo gledališče

Akropola, partenon in Dionizovo gledališče so seveda najbolj prepoznavne znamenitosti Aten. Nahajajo se na majhnem hribu, malce dvignjenim nad Atenami. Ponujajo čudovit vpogled v grško zgodovino.

2. Hrib Lycabettus

Lycabettus je najvišji hrib, ki se nahaja v samem centru mesta. Na vrhu hriba je majhna cerkev in restavracija, ki ponuja izjemen razgled na celotno mesto. Po mojem mnenju je to ena izmed najboljših lokacij za opazovanje sončnega vzhoda in zahoda v Atenah. Tudi pot do vrha je lepo urejena in ni zahtevna.

3. Meteora

Meteora je kamnita pokrajina, ki se nahaja na severu Grčije in je od Aten oddaljena kar 4 ure vožnje z vlakom, vendar je zagotovo vredna ogleda, saj je tako unikatna in ima izjemno zanimivo zgodovino! Meteora je tudi na UNESCO seznamu svetovne dediščine. Meteoro sestavlja 6 samostanov, ki so zgrajeni na mogočnih hribih visoko nad mestom. Poleg samostanov se tu nahajajo tudi jame, ki so bile naseljene že v prazgodovini.

4. Delfi

Delfi je še en zgodovinsko pomemben kraj v Grčiji, ki se nahaja približno dve uri iz Aten v gorovju Parnas. Tam se nahajajo ostanki Apolonovega templja, Atenina zakladnica in Tolos (svetišče Atene).

5. Otok Egina

Grčija je znana po ogromnem številu čudovitih otokov, ki predstavljajo odlično počitniško destinacijo. Poleg vseh znanih otokov, ki so od Aten precej oddaljeni, pa je blizu Aten še veliko manjših otokov, ki so ravno tako čudoviti in do katerih je s trajektom mogoče priti v 1 ali 2 urah. Sama sem obiskala otok Egina, ki se nahaja le eno uro stran. Na otoku je ogromno restavracij (v katerih je enostavno dobiti tudi veganske jedi), plaž, majhnih trgovinic in stojnic. Otok je prepoznaven po pistacijah, ki so tam glavni pridelek, zato je mogoče dobiti ogromno izdelkov iz pistacije in seveda tudi samo pistacijo (slano, neslano, karamelizirano…).

 

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja